Drug rape

Drug rape er et fænomen, der er blevet meget omtalt i medierne gennem de senere år. En drug rape – eller narko-voldtægt, som man kan sige på dansk – er en voldtægt, hvor gerningsmanden har bedøvet sit offer med f.eks. narkotika eller sovepiller før overgrebet. Man ved ikke, hvor mange drug rapes der bliver begået i Danmark, men i 2007-2008 mente 35 kvinder, der henvendte sig i Center for Seksuelle overgreb på Rigshospitalet, at de var blevet bedøvet (Læs mere i centrets årsrapport).

Ofte møder gerningsmanden sit offer på et diskotek og putter her narkotika i hendes drink. Nogle af de stoffer, der bliver brugt, gør at kvinden mister kontrollen over sin vilje. Hun er altså stadig vågen, men ikke i stand til at sige nej. Hun følger derfor ”frivilligt” med gerningsmanden. De stoffer, der ofte bliver brugt, gør også, at ofret ikke husker noget, før hun vågner et fremmed sted og kan mærke, hun er blevet voldtaget.

Dødsensfarligt
Voldtægt er en meget alvorlig forbrydelse i sig selv, men når gerningsmanden bruger narkotika, risikerer han tillige at myrde sit offer. De stoffer, der bliver brugt, er nemlig meget farlige – specielt når de bliver blandet med alkohol. Hvis gerningsmanden kommer for meget i ofrets drink, giver han hende en overdosis, der kan slå hende ihjel.

Svært at bevise
Da stofferne ofte forsvinder meget hurtigt fra kroppen, kan det være svært at bevise, at der har været tale om drug rape. Der er dog faldet dom også i drug rape sager. Første gang nogen blev dømt for at have begået drug rape i Danmark var i 2008. Det kan du læse mere om her: http://nyhederne-dyn.tv2.dk/article/11384491/?ss

Også mænd bliver offer.
Det er ikke kun kvinder men også mænd, der bliver udsat for drug rape. Af dem, der henvender sig til Center for Voldtægtsofre på Rigshospitalet og fortæller, at de er blevet udsat for drug rape, er omkring 10 % mænd. Men af det totale antal af henvendelser til centret, er kun omkring 1 % mænd. Det tyder på, at de gerningsmænd, der voldtager mænd, oftere bruger narkotika end de gerningsmænd, der voldtager kvinder.

Kan man undgå drugrape?
Der er tre ting, der kan mindske risikoen for, at man bliver udsat for drug rape:

  • Drik dig ikke alt for beruset. Gerningsmændene vælger nemlig ofte et offer, der allerede er beruset.
  • Vend aldrig ryggen til din drink eller øl – ta’ altid dit glas med dig. Modtag heller ikke drinks fra andre og smag ikke på andres drinks.  
  • Pas på dine venner, når I er i byen. Hvis nogen af dine venner virker meget fuld, eller anderledes end hun/han plejer, så efterlad ikke vedkommende alene.

Hvad gør man, hvis man er blevet udsat?
Hvis man tror, at man er blevet udsat for drug rape, skal man hurtigst muligt henvende sig til en skadestue, et center for voldtægtsofre eller til politiet. Da nogle af stofferne forsvinder meget hurtigt fra kroppen, er det vigtigt, at man søger hjælp, så snart man er klar over, hvad der er sket.

 Man skal også prøve på at lade være med at gå på toilet, før man søger hjælp. Hvis man er nødt til at tisse, så kan man gøre det i en kop eller lignende, og gemme urinen, så politiet kan undersøge om der er spor af droger eller medicin i tisset. Man vil også prøve at finde spor efter gerningsmanden på ofrets tøj og krop, så man skal også lade være med at skifte tøj eller gå i bad.

Læs mere om drug rape i bogen Voldtægt og drug rape (2007) der er redigeret af Arne Schmidt Møller.

Reklamer

One thought on “Drug rape

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s