1. Fup og Fakta

Der er mange myter omkring voldtægt. Myter passer ikke med virkeligheden, men kan være farlige, fordi mange tror på dem. Myterne kan forhindre os i at se klart, hvilke overgreb der bliver begået, og de mange følgevirkninger af overgreb.

Her er nogle eksempler på myter om voldtægt, og vi fortæller også, hvordan det egntlig hænger sammen:

Når en kvinde siger nej, mener hun ja
Det er Fup
Fakta er, at et nej betyder nej – og det gælder uanset, hvornår det bliver sagt. Det er meget vigtigt, at man respekterer, hvis nogen siger nej til sex. Hvis en kvinde gerne vil have sex, skal hun nok finde ud af at sige det.

Man skal faktisk slet ikke have sex med nogen, uden at den person tydeligt har sagt ”ja”. Det er meget bedre, at man spørger og sikrer sig, at den anden også er med på at have sex, end at man kommer til at voldtage nogen. Voldtægter kan jo få meget alvorlige konsekvenser både for den ramte og for gerningsmanden.

Hvis man virkelig er blevet voldtaget, vil man opføre sig hysterisk og oprevet.           
Det er Fup
Fakta
:  Der er meget stor forskel på, hvordan man reagerer efter et seksuelt overgreb. Nogle er meget oprevne, og andre virker fattede og rolige. Ens opførsel efter overgrebet siger altså ikke nødvendigvis noget om, hvorvidt et overgreb har fundet sted eller ej.

Kvinder, der er udfordrende klædt eller berusede, er selv skyld i det, hvis de bliver udsat for et overgreb
Det er fup
Fakta er, at uanset hvor meget man har drukket, hvordan man opfører sig, eller hvordan man går klædt, er man ikke selv skyld i et seksuelt overgreb. Udfordrende påklædning eller opførsel er ikke nødvendigvis ensbetydende med, at man gerne vil have sex. Og ingen har ret til at have sex med en anden, bare fordi hun eller han er for fuld til at sige nej. Det er ulovligt at udnytte personer, der ikke kan gøre modstand, f.eks. fordi de er fulde, sover eller er handikappede.

Kun unge, smukke kvinder bliver voldtaget.
Det er Fup
Fakta er at både mænd og kvinder i alle aldre og uanset seksuel orientering kan blive voldtaget. Ifølge statistikkerne er der dog langt flere kvinder end mænd, der bliver udsat for seksuelle overgreb. På landets centre for voldtægtsofre udgør henvendelserne fra mænd kun knap en procent af det samlede antal henvendelser, men det må formodes, at det reelle tal for mænd, der bliver udsat for voldtægt og andre seksuelle overgreb, er væsentligt større.

Det kan hænge sammen med, at voldtægt for mænd er forbundet med langt større tabu og derfor vælger de oftere end kvinder at lade være med at fortælle nogen om overgrebet. Mænd voldtages oftest af andre mænd, og når overgrebet er af homoseksuel karakter, er det ikke kun det, at et overgreb har fundet sted, men også dets homoseksuelle karakter der er tabuiseret for heteroseksuelle mænd. Desuden gør det stereotype billede af mænd som det stærke køn det vanskeligt for mænd at fortælle, at de er blevet overmandet. Begge dele kan være med til at gøre det sværere for mænd at henvende sig på et center for voldtægtsofre eller melde overgrebet til politiet.

Voldtægt er ikke andet end uønsket sex og er ikke kriminelt.
Det er Fup
Fakta er at voldtægt og andre seksuelle overgreb er ulovligt. Voldtægt er en meget alvorlig forbrydelse, og maksimumstraffen er 12 års fængsel. De fleste, der bliver dømt for voldtægt, bliver dog dømt til 2-3 års fængsel.

Seksuelle overgreb kan have meget alvorlige konsekvenser for de som rammes, og det skal derfor ikke bagatelliseres som ’uønsket sex’.

Kvinder fantaserer om at blive voldtaget.
Det er Fakta, at nogle kvinder fantaserer om voldtægt, men det er Fup at kvinder har et ønske om, at fantasien skal blive til virkelighed. Mange mennesker har seksuelle fantasier, som de absolut ikke ønsker ført ud i livet.

At en kvinde har en fantasi om at blive voldtaget, gør altså ikke voldtægt legalt, og det betyder heller ikke, at en kvinde selv kan være skyld i, at hun er blevet voldtaget.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s