Hvorfor fortæller de det ikke?

En voldtægt er en meget voldsom og traumatiserende oplevelse, som kan være smertefuld og svær at fortælle om og snakke om. Mange voldtægtsramte lader være med at anmelde en voldtægt og ikke en gang fortæller deres venner og familie, hvad der er sket. Der er flere forskellige grunde til ikke at fortælle om overgrebet. Nogle af de mest almindelige er:

  • skyldfølelser
  • frygt for gerningsmanden
  • negative forventninger til retssystemet 
  • dårligt selvværd

Der er også mange andre grunde til, at en pige eller en dreng ikke fortæller om et overgreb til andre. Mange tror f.eks., at voldtægter kun er noget, der sker i en øde park om natten. Hvis man bliver voldtaget af en ven eller af sin kæreste, kan man måske slet ikke forstå, at det var en voldtægt. Marie, der blev voldtaget af en ven, siger f.eks.:

Jeg har altidt troet, at voldtægt var noget, der skete ude i skoven. Og man har blå mærker og rifter og skulle på sygehuset og alt muligt bagefter. (…) Så var det nok bare indbildning, at det kunne være en voldtægt, fordi jeg var selv gået med og kendte ham.                                                                        (Marie)

En anden grund til ikke at fortælle om det, er at man er bange for ikke at blive troet, eller fordi man tror, at gerningsmanden alligevel ikke vil blive dømt. Hvis den voldtægtsramte og gerningsmanden f.eks. går i samme skole, kan den voldtægtsramte også være bange for, hvordan de andre elever vil reagere, hvis de får at vide, hvad der er sket.

Læs mere om skyld og skam her

Læs mere om barrierer for at søge hjælp efter et overgreb

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s