Hvorfor gør nogle ikke modstand?

Kan det være voldtægt, selv om pigen ikke kæmper imod?
Faktisk er det kun under en tredjedel af alle voldtægts- og overfaldsramte, der skriger og kæmper voldsomt imod. I stedet er der mange, der oplever, at de bogstaveligt talt bliver lammet af frygt. Hvis man er lammet, kan man ikke bevæge sig og heller ikke skrige.

At blive lammet af frygt er en kropslig reaktion, som man ikke kan styre. Det er den samme reaktion som gør, at dyreunger ligger helt stille, hvis der kommer et rovdyr.

Om en handling er et seksuelt overgreb eller ej, har altså intet at gøre med, om den ramte gør modstand. Det er et overgreb, når det sker mod den ramtes vilje.

Mere om at blive lammet 
Når vi mennesker er i alvorlig fare, overtager kroppen nogen gange styringen, og vi gør det, vi instinktivt tror kan redde vores liv. Det er derfor ikke muligt at vide, hvordan man vil reagere i en situation, hvor man føler sig truet og måske er bange for sit liv.

Man kan groft sagt dele de instinktive reaktioner på fare op i tre kategorier: Kamp, flugt samt at spille død. Hvis man oplever, at man ikke har mulighed for at kæmpe imod eller flygte, kan man overvældes af en intens følelse of frygt og magtesløshed. Mange oplever også en ufrivillig, kropslig reaktion som kaldes ”tonisk immobilitet”. Det er en reaktion, som mennesket har til fælles med pattedyrene, og i den tilstand bliver kroppen lammet – kroppen spiller død.

Tonisk immobilitet betyder, at man bliver helt passiv, fordi musklerne lammes. Man kan altså hverken bevæge sig eller skrige. Kropstemperaturen falder, og nogle begynder at ryste ukontrollabelt.

Svært at forstå
Denne reaktion er helt uden for den ramtes kontrol – derfor er det ikke så mærkeligt, at mange efterfølgende har svært ved at forklare, hvorfor de på et tidspunkt stoppede med at gøre modstand eller ikke kunne skrige.

Som udenforstående kan det nogen gange være svært at forstå, at den ramte ikke gjorde modstand. Men der kan altså være en god grund til den manglende modstand. Hvordan hun eller han reagerede er altså ofte noget, den ramte ikke selv var herre over, så vi må ikke bebrejde voldtægtsramte, eller sige, at de skulle have håndteret situationen på en anden måde.

Ved nogle voldtægter er det desuden en rigtig god idé ikke at gøre modstand, da nogle gerningsmænd kan blive mere aggressive og voldelige, hvis ofret kæmper imod.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s