Psykiske reaktioner

Hvordan kan man reagere efter en voldtægt?
Alvorlige hændelser som voldtægt, forsøg på voldtægt eller andre seksuelle overgreb kan sætte mange reaktioner i gang hos den kvinde eller mand, der rammes. Vi reagerer forskelligt, og der er ingen reaktio­ner, der er mere „rigtige“ eller mere „forkerte“ end andre. Desuden vil det være forskelligt fra person til person hvor meget og hvor længe, man reagerer.

Her kan du læse om nogle almindelige reaktioner:

 • Uvirkelighedsfornemmelse: man forstår ikke, hvad der er sket for en, og man kan have fornemmelsen af, at man er med i en film. Man kan også opleve, at ens tidsopfattelse bliver ændret.
 • Oplevelse af kaos: alting virker uoverskueligt, og man ved ikke, hvad man skal gøre. Man kan også føle, at man har mistet kontrollen med sit eget liv.
 • Genoplevelse: man genoplever voldtægten eller detaljer ved voldtægten i dagene og ugerne efter.
 • Stærke følelser: Det er ikke ualmindeligt, at man reagerer med vrede mod gerningsmanden eller de nære omgivelser hvis man føler, at de ikke forstår en. Man kan også føle angst og pludselig være bange for at være alene, sove alene, møde nye mennesker eller frygte, at det vil ske igen. Mange oplever også humørsvingninger. De er glade og godt tilpas, men begynder lige pludselig at græde.
 • Skam og skyldfølelse: man kan være skamfuld og pinlig berørt over at tale om voldtægten eller bebrejde sig selv, at man ikke handlede anderledes og eksempelvis gjorde mere modstand.
 • Koncentrations- og hukommelsesproblemer.
 • Søvnproblemer: svært ved at falde i søvn eller have mareridt.
 • Kropslige reaktioner: såsom spændinger i muskler og krop, ondt i mave og/eller hoved, kvalme, opkast og svimmelhed. Man kan også opleve seksuelle problemer og have svært ved at genoptage seksuelt samvær samt føle manglende lyst og usikkerhed.
 • Tab af tillid til mænd og omverdenen i det hele taget.
Reklamer

4 thoughts on “Psykiske reaktioner

 1. Jeg blev voldtaget for 3år siden i hans hjem på bornholm, jeg er så bange og har det ikke godt mere selom det er langt tid siden.Og jeg kan ikke mere have sex med nonge , Kan man melde ham nu ?

  • Kære Eva

   Du kan sagtens melde ham, selv om der er gået flere år.

   Du skriver, at du er bange og ikke har det godt. Der er mange, der har det svært i lang tid efter et seksuelt overgreb. Det er derfor en god idé at få hjælp udefra til at håndtere følelser og reaktioner. Hvilke muligheder, der er, for at få hjælp, afhænger af flere ting, og jeg vil derfor foreslå, du kontakter det nærmeste Center for Voldtægtsofre, så de kan fortælle dig, hvilke muligheder du har. Du finder kontaktoplysninger til centrene på http://www.voldtaegt.dk.

   Du er også velkommen at skrive til os i Aarhus på aarhus.cfv@rm.dk, så vil vi prøve at finde ud af, hvor du kan få hjælp henne.

   Venlig hilsen
   Sara Parding
   Informationsmedarbejder
   Center for Voldtægtsofre
   Aarhus Universitetshospital

 2. Kære Eva

  Jeg blev voldtaget i mit eget hjem af en bekendt. Dagen efter snakkede jeg med min veninde om det, og hun mente at det ikke ville nytte noget at melde det, idet at der ingen beviser var. Siden havde jeg svært ved at sove, og dagene efter er jeg træt, jeg kan ikke spise noget og har svært ved at koncentrere mig om uddannelsen. Nogle uger efter sagde jeg det så til min kæreste der arbejder udenlands. Han reagerede meget voldsomt og sagde at jeg skulle melde det. Dagen efter gik jeg til politiet men der var det forsent på dagen, så jeg skulle komme igen dagen efter. Det var svært nok allerede at skulle komme igen, men jeg tog mig sammen. At skulle genfortælle og genleve den nat, var så voldsomt at jeg fik svært ved at trække vejret og alt snorede rundt. Jeg Blev indlagt på psykisk skadestue, samme dag ringede min kæreste og sagde at han havde talt med politimanden som havde sagt at vi havde givet den samme forklaring; at vi havde kysset og at jeg var gået frivilligt med ind til. Intet af det var sandt. Jeg blev så gal at jeg ringede til politimanden, og han forklarede at min forklaring var op imod hans, hverken den ene eller den anden kunne bevises eller modbevises. Jeg forstår ikke hvorfor han havde sagt de ting til min kæreste. Ham der voldtog mig havde skrevet beskeder til mig, og i min vrede skrev jeg hvad han bilder sig ind, hvordan han kunne leve med sig selv. Han kom med det udsagn at han havde gjort det ubevidst, at vi begge var fulde. Og han var enig med mig i at vi begge sov med tøj på og jeg vågnede ved at han lå ovenpå mig, jeg blev forskrækket og skubbede ham væk og sagde at han skulle gå og det var nu! At han heller ikke vidste hvordan han var havnet op på mig. Alle ting han undlod at fortælle til politiet. Han skrev også at jeg var en sød pige og at han håber at jeg får et godt liv. Hvordan skal jeg kunne det? Min sjæl og selvværd er død. Hvordan skal jeg kunne leve med mig selv? Hvorfor skal jeg henvende mig til andre når de ikke tror på mig alligevel? Hvordan skal jeg kunne have sex igen når jeg føler mig så ulækker? Hvorfor er det mig der skal straffes for det han har gjort?

 3. Jeg er mare bange og kan ikke sove også har han nogen venner som har bil så jeg er mare bange for at de vil komme og skæle mig ud også kan jeg ikke lavære med at tænke på ham for jeg elsler om men jeg tor ikke det er godt vis jeg komme tilbage ril mig

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s