Undervisnings- materiale og tidslinje

Nedenfor kan du klikke dig ind på følgende emner, der lægger op til at blive brugt i undervisningssituationer eller se den historiske tidslinje og klikke på billederne:

 

 

 

Tidslinje 

Billede af tallerken,italiensk, 300 tallet f.c. Europa var navnet på en prinsesse fra Fønikien (Libanon). Zeus kastede sin kærlighed på hende og forvandlede sig til en tyr, som voldførte og besvangrede hende. Legende er fra den græsk-romerske mytologi.

Scan1

 

508 f.kr.: Lucretia, en romersk, mytologisk figur, blev voldtaget af Sextus Tarquinius, søn af Roms sidste konge. Hun tog sit liv og hendes familie indledte et oprør for at hævne hende: kongen blev fordrevet, og byens borgere oprettede den romerske republik.

508fc_Lucretia

793 e.kr.: billede af vikingeskib. ”…samme år hærgede hedningene med voldtægt og drab og ødelagde Guds kirke i Lindisfarne”. Sådan skrev munke i 793 i en angelsaksisk krønike. Det er første skriftlige kilde om et vikingetogt. Voldtægt omtales som en selvfølgelig del af togtet.

793 e.kr.: billede af vikingeskib ”…samme år hærgede hedningene med voldtægt og drab og ødelagde Guds kirke i Lindisfarne”. Sådan skrev munke i 793 i en angelsaksisk krønike. Det er første skriftlige kilde om et vikingetogt. Voldtægt omtales som en selvfølgelig del af togtet.

 

(uden årstal men placeret mellem 508 og 1582)
Synet på voldtægt ændres i middelalderen fra at være hærværk mod en mands ejendom til at være en forbrydelse mod den krænkede kvinde.

1632_Rape_of_the_negro_girl_Christian van Couwenberg 1632 Bernini, Persephone abducted prosepina rembrandt2 The_Rape_of_Proserpina_1_-_Bernini_-_1622_-_Galleria_Borghese,_Rome

 

1582:
Ægteskabsordinansens §4.6 krævede dødsstraf for den, som voldtog ærlig mø. Her anlægges en moralsk vurdering af kvindens kønsære ved at adskille ’ærlig’ fra ’uærlig’, hvilket fik betydning frem til det 20. århundrede.

 

1786:
Indgås ægteskab med voldtægtsmanden legitimeres overgrebet. Da en voldtægt var en ydmygelse af kvindens far eller bror, har denne legitimering ført til, at fædre og brødre har haft gode grunde til at presse kvinden til at indgå ægteskab med overgrebsmanden. I dag er der stadig mulighed for nedsat eller bortfald af straf, hvis gerningsmand og offer indgår ægteskab eller registreret partnerskab (§227)

Natten A3

 

1866:

Straffen for voldtægt bliver formildet. Lovgivningen skelner stadig mellem, om kvinden er ’uberygtet’ eller ’berygtet som løsagtig’. Straffen var betydelig mildere, hvis kvinden blev anset for ’berygtet’.

1895:
Strafferetten ændres: Der skal ikke skelnes mellem, om kvinden anses for berygtet eller uberygtet. I teorien fik selv ’skøgen’ (en prostitueret) retsbeskyttelse for sin frihed til at råde over sit køn. Men i udmåling af straffen havde det stadig betydning, om kvinden var berygtet eller uberygtet.

1912:
Tidens syn på voldtægt var, at en kvinde ikke har krav på beskyttelse, hvis hun giver efter for ’den første den bedste ringe pression’. Heller ikke ethvert samleje, der var sket under magtanvendelse, skulle dømmes som voldtægt.

1930:
Der indføres strafnedsættelse, hvis kvinden og gerningsmanden har haft et varigt kønsforhold.

1932:
Voldtægt i ægteskabet bliver kriminelt i Danmark. Også i Polen bliver det kriminelt. I mange lande blev voldtægt i ægteskabet først kriminelt i 80’erne og 90’erne. I 2003 var voldtægt i ægteskabet kriminelt i mindst 50 lande. I 2006 var tallet steget til mindst 104.

1941:
Seneste sag, hvor en retssag vedrørende et seksuelt overgreb nedsatte straffen, fordi parterne indgik ægteskab. Dette er stadig en mulighed i lovgivningen.

1974:
Første undersøgelse af psykologiske følger af voldtægt (Burges og Holmstrom.USA)

1975:
Joan-Søstrene stiftes. På frivillig basis yder de landet over anonym rådgivning til kvinder, der har været udsat for seksuelle overgreb. Joan-Søstrene har navn efter den sorte amerikanske kvinde Joan Little, der i selvforsvar slog en hvid fængselsbetjent ihjel, da han prøvede at voldtage hende. Hun blev tiltalt for drab men blev frifundet.

1979:
Dannerhuset i København blev omdannet til kvindekrisecenter
for voldsramte kvinder. I dag er der 42 kvindekrisecentre fordelt over hele landet.

1980:
Voldtægtsofre får ret til advokatbistand jfr. retsplejelovens §741a, stk. 1.

1981:
Den danske bog om voldtægt: ”Voldtægt – på vej mod en helhedsforståelse” af Carstensen og Larsen.

1981:
Loven ændres: det gøres også kriminelt, hvis kvinder voldtager mænd. Inden da omfattede lovgivningen udelukkende mandlige gerningsmænd og kvindelige ofre. Homoseksuelle overgreb bliver også kriminelt og giver samme straf, men efter en anden paragraf (§225).

1981:
I Retsplejelovens §185 indføres, at der sædvanligvis ikke må ske bevisførelse om den forurettedes (offerets) tidligere seksuelle adfærd.

1983:
Efter en kampagne i Ekstrabladet bliver en voldtægtsdømt taxachauffør frikendt. Pressen skriver om offerets tidligere sexliv. Efter taxaschaufførens frifindelse, begår hun selvmord. Efterfølgende begår taxachaufføren mord og bliver dømt for yderligere to voldtægter.

1988:
‘Giv os natten tilbage’ Slogan for fakkeltog gennem Århus
8. marts på Kvindernes Internationale Kampdag.

1990:
Støttecenter mod incest stiftes.

Voldtægt som etnisk udrensning:
Bosnien 1991-95: 20.000-50.000 kvinder blev voldtaget.
Rwanda 1994: 250.000-500.000 kvinder blev voldtaget.

1999:
Første danske Center for Voldtægtsofre åbner i
Århus. I dag er der 8 centre rundt om i landet.

2001:
FN’s krigsforbryderdomstol i Haag fastslår, at krigsvoldtægter er en forbrydelse mod menneskeheden.

2002:
Strafferammen for voldtægt bliver skærpet: En overfaldsvoldtægt giver typisk 2½ års fængsel, en kontaktvoldtægt 1½
til 2½ års fængsel og parvoldtægt 1½ til 1 år og 8 måneders fængsel. (Der er ingen mindste-straf).

2003:
Mange hundrede århusianere går med fakler og levende lys
igennem Botanisk Have i protest mod seksuelle overgreb.

2005:
Sydafrikanske Sonnet Ehlers opfandt anti-voldtægts-kondomet Rape-aXe. Det bruges som en tampon. Det ligner et kondom men har små, krogede knivblade på indersiden. Ved voldtægt vil de små knive sætte sig fast i voldtægtsmandens penis. Rape-aXe er meget debatteret.

2005_AntiRapet001-12cm

 

2008:
Femicide – folkemord på kvinder. I Congo er voldtægt mod kvinder, børn og babyer blevet en krigsstrategi. FN anerkender officielt, at voldtægt anvendes som et militært våben.

VOLDTÆGT SOM VÅBEN:
Krige, hvor voldtægt bliver brugt idag er blandt andet i Afghanistan, Colombia, Darfur, Tjetjenien og Congo

2009:
Landsorganisationen mod seksuelle overgreb – LMSO – stiftes: ‘Incest skal ikke ties, men tales ihjel’

2010:
Anders Fogh m-fl. artikel

2010_Anders foghs artikel-17cm 2010_Anders foghs artikel

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s