4. International ret

Militærhistorie viser, at et højt antal af døde og sårede personer, baner vejen til sejr – og her er kvinder og seksuel vold mod samme en central brik. Følgende kronik fra Kristeligt Dagblad  vil være god baggrund til en debat om emnet: Krigsførelse mod kvinder skal frem i lyset.

FN´s krigsforbryderdomstol fælder for første gang dom over 3 mænd i 2001 i forbindelse med krigene på Balkan, hvor disse bl.a. havde begået massevoldtægter. Derved anerkender man også voldtægter som værende en krigsforbrydelse frem for et civilretsligt spørgsmål. Der før blev voldtægter betragtet som et “naturligt” onde af krige… I Berlingske Tidende kan artiklen Krigsforbryderdomstol afviser appelsag læses, hvor krigsforbryderdomstolen i Haag dermed fastslår, at krigsvoldtægter også er en forbrydelse mod menneskeheden.

I juni 2008 udsendte Sex & Samfund i deres nyhedsbrev til folketingspolitikere og europaparlamentarikere en artikel om krigsvoldtægter og overgreb mod kvinder. Artiklen Femicide – folkemord på kvinder i Afrika startende nede på side 5 om de internationale konventioner og resolutioner vedtaget i FN’s Sikkerhedsråd. Nederst i artiklen er der mange gode links at arbejde videre udfra.

På hjemmesiden Komiteen for Frit Irak er der et uddrag af en rapport om forholdene i Abu-Graib fængslet i Irak, hvor amerikanske soldater er blevet dømt for bl.a. voldtægt af de indsatte. Under Bush-regeringen insisterede man på, at det kun var nogle få soldaters gerninger, men en hidtil hemmeligholdt rapport påpeger, at hele den amerikanske hærs fængselssystem i Irak har været vidende om det, der er foregået.

Også udenfor fængslerne har vestlige/amerikanske soldater udøvet voldtægter mod lokalbefolkningen  i bl.a. Irak. Læs artikkel på DR’s  hjemmeside: Amerikansk soldat dømt for voldtægt og mord. 

Desuden kan I diskutere og sammenligne både det historiske i forhold til f.eks. nogle af vikingernes togter, hvor det nogen gange var plyndringer og voldtægter der skete – med nutidens mange steder i verden, hvor der stadig sker voldtægter i forbindelse med krige og etniske udrensninger i Rwanda, Somalia, Bosnien mm. På Dansk Røde Kors’ hjemmeside er der et tema om: Voldtægt som våben

Læs også om temaet “seksuel vold” på Læger Uden Grænser’s hjemmeside.

Hvordan er samfundets syn på de kvinder, der bliver udsat for overgreb både hvor konflikterne er – men også her hjemme? Hvorfor bliver der ikke stillet store spørgsmålstegn ved, at vi som allierede ikke reagerer mere opråbende som nation overfor det?

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s