Når anmeldelsen ikke passer

En gang imellem sker det, at en anmeldelse om voldtægt viser sig at være pure opspind. Man taler i disse sager om falske anmeldelser. Omkring 7 % af alle anmeldte voldtægter menes at være falske.

Der er dog stor forskel på de sager, hvor kvinden oplever, at hun er blevet voldtaget, men hvor det, der skete, ikke er en voldtægt fra lovens synsvinkel, og på de sager hvor kvinden bevidst lyver. Der er kun tale om falsk anmeldelse, når kvinden lyver, og ikke hvis hun har opfattet det, som at hun er blevet voldtaget. (Læs mere om, hvordan loven definerer voldtægt her).

En falsk anmeldelse om voldtægt er en alvorlig ting af flere grunde:

  • Hvis en gerningsmand bliver udpeget, kan det få alvorlige konsekvenser for ham. Hvert år bliver 10-15 mænd sigtet for voldtægt i sager, der senere viser sig være falske anmeldelser. I mange af de falske anmeldelser bliver ingen udpeget som gerningsmand. 
  • De falske anmeldelser og opmærksomheden omkring dem risikerer at påvirke dem, der er blevet voldtaget rigtigt. Voldtægtsramte kan mødes af større skepsis fra omgivelserne, og måske lader nogle være med at anmelde en voldtægt, da de er bange for ikke at blive troet. 
  • De falske anmeldelser tager ressourcer fra politiet og fra centrene for voldtægtsofre. 
  • Kvinden eller manden, der foretager anmeldelsen, risikerer at blive straffet

Hvorfor anmelder nogle falsk?
De allerfleste (ca. 70 %), der anmelder falsk, er belastet af ét eller flere tunge problemer som kriminalitet, misbrug eller psykiske problemer. Der findes mange motiver til falsk anmeldelse af voldtægt. Det mest almindelige er et behov for opmærksomhed og omsorg. En falsk anmeldelse kan altså være et råb om hjælp. Andre motiver kan være hævn, eller at kvinden har brug for et alibi, fordi hun kommer for sent hjem. Det er sjældent, at en kvinde foretager en falsk anmeldelse for at dække over, at hun har været utro.

Når den “falske” voldtægt er rigtig
Falske anmeldelser er komplicerede, da nogle af de anmeldelser, der er blevet mistænkt for at være falske, faktisk har vist sig at være sande. Dette var tilfældet, da en 19-årig kvinde anmeldte voldtægt efter at være blevet bedøvet og voldtaget i et tog. I første omgang troede politiet ikke på hendes historie og betragtede anmeldelsen som falsk. De modtog dog flere lignende anmeldelser og genoptog derfor sagen. Politiet fandt gerningsmanden, og han blev sigtet og dømt.

Andre ser sig nødsaget til at ”tilstå” at have anmeldt voldtægten falsk, fordi det ikke er muligt at trække en anmeldelse af voldtægt tilbage, når først politiet har modtaget den. Der er også nogle, der ”tilstår” falsk at have anmeldt voldtægt, fordi de oplever trusler eller pres fra deres omgivelser. En 15-årig pige, der blev voldtaget af sin bror, oplevede efter anmeldelsen af voldtægten at blive udstødt af sin familie. Efter at have genetableret et forhold til familien ønskede pigen at trække sin anmeldelse tilbage. Da det ikke kunne lade sig gøre, valgte hun at sige, at anmeldelsen var falsk. I netop denne sag var beviserne mod broderen så stærke, at man fortsat hos politiet er sikker på, at pigen kun sagde, at anmeldelsen var falsk, fordi hun blev presset til det af sin familie.

Læs mere
I det kriminalpræventive råds rapport om falske anmeldelser kan du læse meget mere. Du finder rapporten på deres hjemmeside:
 http://www.dkr.dk/emner/voldtaagt/fakta/falske_anmeldelser/composite-625.chtm

Du kan også læse om grundene til at anmelde falsk i bogen ”Den psykologiske baggrund for falske voldtægtsanklager” af Louise Skriver Rasmussen. (Du kan bestille bogen hos Center for Voldætgtsofre i Århus på e-mail: aarhus.cfv@rm.dk)

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s