Conevski-sagen

I januar 1981 blev en kvinde voldtaget i sit hjem af en taxachaffør, der kort forinden havde kørt hende hjem. Gerningsmanden blev idømt 2½ års fængsel og afsonede de 16 måneder af dem.

Da han blev løsladt kontaktede han sin sagsbehandler ved kriminalforsorgen, som troede på hans uskyld. Hun valgte at kontakte to journalister ved Ekstra Bladet, der herefter undersøgte sagen nærmere. Journalisterne mente også, der var blevet begået justitsmord mod gerningsmanden. De kontaktede naboer, læger og andre der havde kendskab til det kvindelige offer, og mente udfra det – samt at politiet ikke havde lavet en grundig nok efterforskning – at kunne bevise mandens uskyld.

Alt dette skriveri i medierne fik en kendt forsvarsadvokat til at tage sagen op igen, og han fik medhold i Den Særlige Klageret til påny at få prøvet sagen ved Østre Landsret. Gerningsmanden blev ved den nye retssag frikendt grundet kvindens tidligere adfærd overfor nogle naboer (Retsplejelovens § 185).

3 måneder senere i maj 1984 bliver der begået et dobbeltdrab på to unge drenge på Amager. Det viste sig at være selv samme gerningsmand. Senere fandt man ligeledes ud af, at gerningsmanden havde begået flere voldtægter inden ovennævnte voldtægt. Af uvisse årsager havde politiet ikke fundet sammenhængen i disse sager tilbage i 1981.

Det kvindelige offer, der var blevet udhængt i pressen som løsagtig og løgnfældig, ville have sin sag for retten påny, nu hvor gerningsmanden både var dømt for mord og andre voldtægter, men dette blev  nu afvist af Den Særlige Klageret.
Kort tid efter, valgte det kvindelige voldtægtsoffer at tage sit eget liv.

Herunder kan læses nogle af de oprindelige avisartikler, der blev trykt i Ekstra Bladet tilbage i 1983 og 1984. Filerne er ret store, så det tager lidt tid, før de kommer frem i browseren.

Har fået væsentlige retssikkerhedsregler sat ud af spil netop i voldtægtssager, siger taxichafførens advokat.

Ingen kan betale, hvad der er sket med mit liv, siger taxichafføren, der fik sin sag genoptaget.

Lederen i Ekstra Bladet den 11. februar 1984

Søltoft Madsen om kvinden i den genoptagne voldtægtssag.

Dommens ordlyd fra retsformanden. Forsættelsen af "Endelig renset"-artiklen.

Jubel og tårer, da den tidligere voldtægtsdømte Naum Conevski blev frifundet og totalt renset.

Conevski fængsles for drabet på to drenge, og det går op for omverdenen, at han ikke er uskyldig ift. voldtægtsdommen.

Mulige problemstillinger, der kunne diskuteres udfra avisartiklerne kunne være:
  • Hvilket syn på det kvindelige offer kommer der frem i artiklerne? Find citater herpå.
  • Hvordan var samfundets normer tilbage i starten af 1980’erne sammenlignet med i dag?
  • Lav perspektiveringer til nutidige sager, som I har hørt eller læst om i dagspressen og medierne.
  • Prøv at sammenligne lokalsamfundenes stillingtagen til de to voldtægtsager om hhv. Conevski og Oskar. Hvorfor tror I de begge til at begynde med får opbakning fra mange?
  • Lav en historisk kildekritik af avisartiklerne. Selvom det er samme avis, der står bag alle artiklerne, er det forskellige kilder, der bliver brugt. Hvilke kilder er mere troværdige end andre?
  • Hvordan bruger Ekstra Bladet Nyhedskriterierne i artiklerne?

En god optakt til denne sag kunne være at bestille følgende udsendelse fra Center For Undervisningsmidler:

Skandale! Gurli – fra offer til skurk” Sendt på DR2 den 24. april 2010 kl. 17.30 – 18.10

Reklamer

One thought on “Conevski-sagen

  1. Jeg kan godt huske den sag, og for ikke så længe siden i år 2017, var der en dokumentar hvor netop denne sag bliver oplyst igen, jeg syntes den kvindelige Journalist burde skamme sig, Ekstra Bladet har aldrig sagt undskyld til den kvinde det gik ud over, selv om de svinet hende til i lang tid, de føler ikke engang de har gjort noget forkert, det viser bare hvor langt de er rede til at gå, bare for at kunne sælge deres aviser, så er de ligeglade med hvad det får af konsekvenser for dem de sviner til, hun burde ikke kunne få et arbejde på en avis mere efter min mening, og hun bare siger, ja vi var nok lidt hårde ved den ældre dame, men ingen skyld vil hun tage for sit medansvar for hun tog sit eget liv, føj for fanden siger jeg bare.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s